Cultuur

Watermolens, grafheuvels, geveltekens en moordenaar Huttenkloas

op Het Hulsbeek

Oude tijden herleven op landgoed Het Hulsbeek

Ooit stonden op landgoed Het Hulsbeek bij Oldenzaal 2 watermolens. Helaas zijn ze inmiddels verdwenen; gelukkig bestaan de archeologische resten nog wél. Tijdens een wandeling op het natuurterrein bij Villapark Eureka kom je ze tegen. Dat geldt ook voor de pico’s uit de ijstijd (rotsen), grafheuvels en geveltekens. Op deze pagina vertellen we je er al van alles over. Vooral nodigen we je uit om ze zélf te ontdekken.

 

Kloostermoppen: resten van watermolen

Over het landgoed stroomt de Gammelkerbeek. De loop ervan grenst ergens aan de historische Springertuin. En laten nou op de bodem van de beek bij die Springertuin kloostermoppen zijn gevonden; Bentheimer zandsteen dat wijst op de watermolen die hier volgens oude tekeningen ooit stond. Het was landschapsontwikkelaar Bas Slatman die deze kloostermoppen vond.

 

Metalen pad en watermolen

Na zijn vondst begon Slatman een stichting die de watermolen terug moest brengen in het landschap. De Regio Twente, het waterschap Regge en Dinkel en de gemeente Oldenzaal vonden het een geweldig idee. En met geld van het Nationaal Landschap Noordoost-Twente lukte het. Als je nu rondwandelt, kom je het op een paar minuten van ons park tegen: een ‘metalen’ pad over de beek, met een metalen rad dat echt draait.

'Zweef' over het water en ervaar historie, archeologie en natuur als nooit tevoren

Klein_rondje_waterrad_Huksbeek.webp
Kijken, leren, bezinnen en herinneren

Het pad lijkt te zweven boven (de zijkant) van de beek. Zo worden de archeologische resten zo goed mogelijk bewaard en blijft de bodem in stand. De nieuwe watermolen is hiermee een plek om te kijken en te leren. En om je te bezinnen, want de lichtinval door het bladerdek van de bomen geeft de plek iets magisch.

 

Geef je ogen, oren en neus de kost

Het pad en de molen geven je ook een plek waar je zintuigen tot leven komen. De frisse geur van het bos, het vrolijke gefluit van de vogels en het rustgevende geluid van het stromende water. Kortom, een prachtige plek om je onder te dompelen in rust, net als op ons park.

Gallery open icon Bekijk fotogalerij
grafheuvels.webp
4000 jaar oude grafheuvels

Pas in deze eeuw werden ze gevonden: de 7 grafheuvels op Het Hulsbeek. Ze liggen er al zeker 4000 jaar en het is heel bijzonder dat het er zo veel bij elkaar zijn. Dat zei Landschap Overijssel in 2019 al. De heuvels zijn historisch gezien net zo belangrijk als de hunebedden. Logisch dat ze dan ook inmiddels rijksmonument zijn.

 

Zo begroeven boeren en jagers hun doden

Vroeger legden boeren en jagers hun doden op hun zij, met opgetrokken knieën. Zo begroeven ze hen ook in deze 7 grafheuvels.  Allerlei brandgraven en urnen werden trouwens de vorige eeuw al gevonden bij deze heuvels. Een aantal van die urnen zie je nu nog in Museum Palthehuis in Oldenzaal; bijvoorbeeld leuk voor een bezoekje als het weer wat tegen zit.

 

Informatieborden bij grafheuvel

De eerste grafheuvel die was ontdekt, is vlakbij het Landkruis aan de Zandhorstweg. Hier vind je ook een informatiebord met extra uitleg. En weet je dat wij werken aan een natuurbegraafplaats naast de oude grafheuvels? Heel toepasselijk.

Geveltekens langs Gammelkerbeek

Als je de Gammelkerbeek volgt, zie je de grafheuvels, kloostermoppen, het metalen rad van de watermolen én geveltekens. Allemaal typisch Twentse cultuur, bijzonder de moeite waard om te bekijken. Geveltekens zie je trouwens ook op alle villa’s en vakantiewoningen op ons park. Spot jij ze allemaal?

 

Moordenaar Huttenkloas gemarteld in dwangstoel

Enkele eeuwen geleden (1700) had Oldenzaal een gevangenis met een martelkamer en een dwangstoel. In die stoel belandde ook Huttenkloas. Hij heette eigenlijk Klaas Annink, maar omdat hij in een hutje woonde, kreeg hij deze bijnaam. In de dwangstoel zat Huttenkloas maar liefst 114 dagen. Hier bekende hij uiteindelijk dat hij verschillende mensen had gedood en beroofd.

 

Geradbraakt op galgenveld

De bekentenis leverde Huttenkloas de doodstraf op: geradbraakt worden op het galgenveld bij Het Hulsbeek. Dat was in die tijd (1775) landelijk nieuws.  De ‘Stoel van Huttenkloas’ zie je nog in Museum Palthehuis.

 

Ontdek meer over de cultuur en historie van Het Hulsbeek en Oldenzaal. Of vraag ons ernaar; als rasechte Tukkers vertellen we je er graag meer over.

Bij ons is het echt vakantie!

  • Al meer dan 50 jaar hét vakantiepark midden in de Twentse natuur.
  • Al drie jaar verkozen tot beste vakantiepark van Nederland.
  • Al drie keer bekroond met een gouden Zoover Award en beoordeeld met 9,5+.
  • Vakantie op maat, met een persoonlijke benadering en geheel volgens úw wensen.
  • 5 sterren luxe: grote villa’s, moderne inrichting, volop wellnessmogelijkheden en veel rust en ruimte rondom de accommodaties.

Instagram